navigatie overslaan
Nieuws

3500 bezoekers genieten van de Hammer geschiedenis rondom de Brink

  • Geschreven door Corine
  • 2 minuten leestijd
  • 616 x bekeken

Witte wieven, Swaene Leefers en heydenen vertelden het verhaal van Den Ham in 1678. Zo'n 3500 bezoekers luisterde naar het verhaal!

DEN HAM – “Hej’t al eheurd, van Swaene?” Bezoekers van het Historisch Schouwspel in Den Ham stonden na het kopen van een kaartje direct oog-in-oog met witte wieven, die volop roddels verspreiden over alle ongure en vreemde types in het dorp. In totaal lieten zo’n 3500 belangstellenden zich zaterdag onderdompelen in de bijzondere episode uit de geschiedenis van het Brinkdorp.

“Nee echt, Swaene Leefers is nen apart’n. Zej striekt en wrieft en mèns’n könt zo weer loop’n. Da’s toch niet normaal?” De witte wieven zetten de toon bij de ingang. Door middel van een routekaart, kwamen de bezoekers in 1678 terecht. Een tijd waarin ook in Den Ham onverklaarbare dingen gebeurden. De wandeling leidde eerst langs de bakker en de slager, die net zijn varken op een ladder had geslacht. Maar dan: consternatie. Een man met een zwaargewond been wordt door omstanders naar het huis van Swaene gebracht. Daar begint het kruidenvrouwtje zwaar te ademen, te blazen en met striekerieje en amuletten het probleem te verhelpen. En het lukt: de man staat op en kan gewoon weer lopen. Niet normaal.

Historisch Schouwspel in Den Ham
Historisch Schouwspel in Den Ham

Even verderop wordt miege (urine) uit het raam gegooid. De vrouw des huizes is om onverklaarbare redenen overleden. Alle onreinheid moet uit het huis. De notabelen van het dorp zien het met lede ogen aan. Een waarzegtster voorspelt de toekomst. Bezoekers wordt gevraagd om plaats te nemen op de Waegh om te kijken of er nog meer heksen zijn. En terwijl de dominee een pasgeboren kind doopt en zegent, maakt hij met een donderpreek duidelijk dat het zo niet langer kan met al die heidense toestanden…

Ook dieren spelen een rol
Ook dieren spelen een rol

Zo’n 150 acteurs en figuranten verbeelden zaterdag het thema Wolven, Heksen en (Bij)geloof op en rondom de Hammer Brink en kerk. Zo’n 3500 bezoekers genoten met volle teugen. Van het spel, maar ook van de heerlijke streekproducten, die op de route verkrijgbaar waren. In de week voorafgaande aan het Schouwspel waren meer dan 40 vrijwilligers actief met het opbouwen en inrichten van de brink en omgeving.

Ook 's avonds is het genieten
Ook 's avonds is het genieten

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Corine

Marketingmedewerker Gastvrij Twenterand