navigatie overslaan

De naam Vriezenveen, of Vjenne voor inwoners, verklapt al waar het dorp zijn oorsprong aan te danken heeft. Het dorp ontstond in 1364 in een tijd waarin er veel veen werd gewonnen. Nog steeds is in het dorp veel terug te zien van deze bijzondere historie. Het hoogveencomplex Engbertsdijkvenen is een van de weinige plekken in Nederland waar nog actief hoogveen te vinden is en dat maakt het natuurgebied erg bijzonder. De veengebieden en heidevelden zijn een restant van het grote veenmoeras dat de omgeving ooit bedekte. In het Veenmuseum kunnen bezoekers in deze rijke geschiedenis duiken. Een van de meest bekende Rijksmonumenten is de Peddemorsboerderij en is zeker een bezoekje waard!

Gezellig centrum

Vandaag de dag wordt het centrum van Vriezenveen gekenmerkt door een royaal winkelaanbod en uitnodigende terrasjes. Er zijn diverse musea te vinden die stuk voor stuk een bezoekje waard zijn. Het vakantieseizoen wordt jaarlijks in augustus afgesloten met een attractieve boerenmarkt, die veel bezoekers trekt.

Lourdesgrot

Op het plein voor de rooms-katholieke kerk bevindt zich een Lourdesgrot, met daarin een beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes en een altaar. De grot is in 1933 gebouwd door de Maastrichtse beeldhouwer en kunstschilder Jos Eijmael en was een huwelijksgeschenk ter ere van het 25-jarig huwelijk van het echtpaar Hemmer-Bramer. Ooit was er in de wand van de grot een stukje rots uit Lourdes ingemetseld, maar dit is sinds 1994 verdwenen.

Leemansmolen

Aan de Hammerweg in Vriezenveen, schuin achter het NS station, staat de Leemansmolen. De wieken van deze in 1862 gebouwde achtkante korenmolen zijn goed zichtbaar boven de omringende huizen. Sinds 1998 draait de Leemansmolen weer regelmatig en wordt het graan tot meel gemalen. Elke zaterdagmorgen zijn de molenaars van het Gilde van Vrijwillige Molenaars in de molen aanwezig en zodra er genoeg wind is, draaien de wieken. Er wordt uitleg gegeven over de werking van de molen en de eeuwenoude techniek van het malen wordt gedemonstreerd. Als er gemalen wordt, hoor je het geknars van langs elkaar wrijvende molenstenen en kun je het vers gemalen gerstemeel ruiken. Ook de klim naar boven is de moeite waard, bewonder het uitzicht en verwonder je over de enorme wieken, het kruirad en de “staart” van de molen.

Historisch Museum

Vriezenveen mag dan klein zijn, haar geschiedenis is groots. Wist je dat een Vriezenvener in de Tweede Wereldoorlog de grootste bankroof in Nederland ooit pleegde? Dat in dit kleine dorp één van de grootste branden in de Nederlandse geschiedenis plaatsvond? En dat het nationaal en internationaal bekende ondergoed van Jansen & Tilanus hier vandaan komt? Dat ontdek je allemaal in Historisch Museum Vriezenveen.
Het museum is ook beroemd door haar uitgebreide Russische afdeling. Deze afdeling geeft de handel op Sint Petersburg van 1750 tot 1917 weer. De geschiedenis van de 'Rusluie' komt weer tot leven!