Dit Twentse tweelingendorp met de titel “langste plaatsnaam van Nederland” op haar naam, ontstond aan het einde van de 19e eeuw. Hoewel huidige inwoners het dorp tegenwoordig vaak ‘gewoon’ Westerhaar of De Wieke noemen,verraadt de naam veel van de afkomst van dit mooie Twentse dorp. De naam Westerhaar is ontstaan uit een verbastering van ‘ten westen van de haar’. Het klooster in Sibculo (gemeente Hardenberg) was namelijk gebouwd op een zandheuvel, in die tijd ook wel een ‘haar’ genoemd. De grond die werd gepacht van het klooster door de boeren, die inmiddels een kleine nederzetting vormden, groeide in die tijd uit tot Westerhaar.

Populair in Westerhaar-Vriezenveensewijk

 1. De Johanneshoeve

  Vele mogelijkheden: Bed & Breakfast, appartementen, groepsaccommodatie, camperplaats, …

 2. Engbertsdijksvenen

  De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen …

 3. Kulturhus "De Klaampe"

  Al jaren neemt de Klaampe binnen de gemeenschap Westerhaar een prominente plaats in als …

 4. Landalpark De Vlegge

  Midden in de natuur en de Twentse Hooilanden vindt u Landal De Vlegge. Stap op de fiets en …

 5. B & B De Wieke

  Mooie B & B, landelijk en rustig gelegen aan een veenkanaal. Van alle gemakken voorzien. Langs …

Ontdek Westerhaar-Vriezenveensewijk

Veenmuseum

Het Veenmuseum is een uniek gelegen, kleinschalige buitenmuseum waar bezoekers door vrijwilligers op een onderhoudende wijze en in een informele sfeer in contact gebracht worden met het leven, wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente (± 1850 tot ± 1950). In één van de originele veentreintjes kunnen de bezoekers over het terrein gereden worden.

Kloostertuin

Op het terrein van het voormalig klooster in Sibculo is sinds 2016 een kloostertuin gerealiseerd, op de binnenplaats, tussen de fundamenten van de kerk en het refter. In de tuin zijn verschillende planten en kruiden te zien. De opzet en waarom gekozen is voor deze planten en kruiden kunt u lezen op het informatiebord. Door het hoogteverschil is het terrein een mooi uitzichtpunt. De tuin is vrij toegankelijk.

Engbertsdijkvenen

De Engbertsdijksvenen is een van de laatste onaangeroerde hoogveengebieden van Nederland. Hier ervaar je nog de verstilde pracht van spiegelend water en onherbergzame wildernis die zich ooit over grote delen van Nederland uitstrekte. In het natuurgebied kun je heerlijk wandelen!

verhalen & tips over Westerhaar-Vriezenveensewijk

 1. Kerstpakket van streekproducten

  geschreven door Lisette

Westerhaar - Vriezenveensewijk op de kaart