navigatie overslaan

Rondje Twenterand

Ontdek puur Twenterand, waar je nog de echte rust en ruimte van het platteland vindt, evenals veel prachtige, afwisselende natuur met een gouden randje zoals het Eerder Achterbroek, het Zandstuvebos en het in Europa zeer hoog aangeschreven unieke hoogveengebied Engbertsdijksvenen.

Engbertsdijksvenen is een uitgestrekt veengebied met heideterreinen en vennen, een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Het veengebied ontwikkelde zich na de laatste ijstijd, meer dan tienduizend jaar geleden. Inmiddels is al het hoogveen in Nederland zo goed als verdwenen en zijn nog enkele restanten over. Midden in de Engbertsdijksvenen ligt nog een stukje hoogveen van ongeveer vijf meter dik, helemaal in oorspronkelijke staat. Heel bijzonder, vandaar dat het gebied deel uitmaakt van Natura 2000, het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

Afgezien van de mooie natuur kom je hier ook door heel wat dorpjes, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje op het terras.

Den Ham is een leuk dorp met een historisch centrum, je vindt hier een eeuwenoude brink met de dorpskerk en de oude toren. Het Middendorpshuis herbergt het Expositiehuis en de Oudheidkamer. Stap hier meteen even binnen, de route leidt je er zo langs!

Route fietsen?

Je kan de route downloaden via Route.nl. Hoewel de VVV niet meer gevestigd zit in het Middendorsphuis kun je natuurlijk nog wel de route fietsen. Starten kan bijvoorbeeld vanaf de Brink in Den Ham bij fietsknooppunt 25.

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

voorzieningen

Type route

  • Recreatief fietsen

Type

  • Natuur

Toegankelijkheid

  • Invalidentoilet
  • Lichte helling

Wifi

  • Gratis Wifi