Rondje in het Veen
-
TypeFietsen
-
Afstand39,4 km
-
Duur2:38
-
Knooppunten23
-
Locaties4
Deze fietsroute neemt je mee naar vervlogen tijden. Je fietst langs het bijzondere natuurgebied “De Engbertsdijksvenen” ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk in een driehoek met de dorpjes Bruinehaar en De Pollen.
Startpunt
De route start vanuit het centrum van Vriezenveen, vanaf het Historisch museum Vriezenveen, Westeinde 54. Hier in de buurt is voldoende parkeergelegenheid.
-
Historisch Museum Vriezenveen
Historisch Museum Vriezenveen
Het Historisch Museum Vriezenveen is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum is eigendom van de gemeente Twenterand en wordt beheerd door de Vereniging Oud Vriezenveen.
-
Fietsknooppunt 8
-
Wandelen over het Knuppelpad
De fietsroute voert over het “Hazenpad”, stap hier halverwege even af, bij wandelknooppunt C67, en loop een eindje het veen in over het “Knuppelpad”. Deze houten paden werden vroeger aangelegd om het uitgestrekte veengebied begaanbaar te maken.
-
Wandelknooppunt C67
-
Verbindingsleiding/knuppelpad
Het knuppelpad
Bij de aanvang van de ruilverkavelingen werd de Verbindingsleiding gegraven, zodat het natte voormalige veengebied kon worden ontwaterd. Aan de kant van het dorp Vriezenveen is nog heel goed het oude kavelpatroon te zien. Begin deze eeuw is een loopbrug aangelegd die aansluit op het Knuppelpad.
-
Fietsknooppunt S
-
route naar de Johanneshoeve
Bezoek de Johanneshoeve: aan het eind van het Hazenpad, bij het Veenmuseum, linksaf (ipv rechtsaf naar knp 7) en vervolgens 1e weg linksaf de Dalweg op, na 600 meter de Johanneshoeve. Na het bezoek terug naar het Veenmuseum en weg volgen naar knp 7.
-
De Johanneshoeve
De Johanneshoeve
Slapen in een B&B op de voormalige boerderij, vergaderen in een ontspannen omgeving of een feest op een luxe locatie? Alles is mogelijk. We bakken ook heerlijke krentenwegge volgens oud familie recept, brouwen ons eigen Scheepsrecht bier en verkopen Twentse streekproducten in de boerderijwinkel.
-
Veenmuseum
Veenmuseum
Hier nemen we u mee terug in de tijd: Leven en werken in het veen uitgebeeld aan de hand van authentieke veenhutten, maquette , landkaarten en expositiemateriaal.
-
Fietsknooppunt 7
-
Katerjanspad
Katerjanspad
Aan de rand van de Engbertsdijksvenen verbleef tot ongeveer 1980 de heer Van der Heide, genaamd Katerjans. Hij woonde daar alleen in een bescheiden hut, had weinig contact met andere burgers en leefde vooral van wat de Engbertsdijksvenen hem bood. Katerjans stond bekend als kruidenkundige.
-
Fietsknooppunt 3
-
Fietsknooppunt 71
-
Museum Zichtbaar Verleden
Klooster 'Groot Galilea'
In het museum draait alles om de geschiedenis van het Cisterciënzerklooster "Groot Galilea", dat op het terrein tegenover het museum heeft gestaan en waarvan nog restanten in de grond zitten. De historie van het klooster Groot Galilea neemt een aanvang in 1406.
-
Klooster Sibculo
fundering en tuin klooster
Het kloosterterrein op de stuwwal van Sibculo is de enige plek in Nederland waar nog een ongeschonden fundering van een middeleeuws klooster in de grond zit. Grond met een verhaal.
-
Fietsknooppunt 1
-
Engbertsdijksvenen
Engbertsdijksvenen
Dit prachtige hoogveen gebied is in alle seizoenen mooi. In het voorjaar ontwaken de heidekikkers en in het late voorjaar beginnen de berken hun frisgroene kleur te krijgen. Zangvogels zoals boompiepers en blauwborsten worden dan gehoord. In de zomer zie je boomvalken jagen en in de herfst komen er
-
Fietsknooppunt 2
-
Fietsknooppunt 4
-
Fietsknooppunt 9
-
Fietsknooppunt 10
-
De Brager
De Brager
Waardevol boerderijencomplex bestaande uit de voor wat het bedrijfsgedeelte betreft gewijzigde boerderij en viertal vakwerk bijgebouwtjes. De bijbehorende tuin met omheining is nog aanwezig. Woongedeelte en bovenkamer zijn voorzien van vensters met roedenverdeling en met luiken.
Gevelsteen 1730/1853, bovenlicht, houten geveltoppen. Bakspieker.
-
Fietsknooppunt 6
-
Fietsknooppunt 6
-
Greftenhoeve
De Greftenhoeve
Blauwebessen kwekerij nabij uniek natuurgebied de Engbertsdijksvenen. In de boerenwinkel worden eigengemaakte producten verkocht, b.v. jam,bessensap en wijn. Binnen in de nostalgische koffie schenkerij of buiten op het originele terras kunt u lekker koffie drinken met heerlijke blauw bessenvlaai.
U kunt blauwe bessen geplukt kopen, maar veel leuker is zelf plukken op het zelfplukland. Ook kleinfruit zoals bramen, rode en zwarte bessen, kruisbessen en blanke bessen zitten in het assortiment. Geniet van koffie met blauwe bessen vlaai op het boerenerf of in de hooischuur.
-
Fietsknooppunt 16
-
Fietsknooppunt 15
-
Fietsknooppunt 44