Engbertsdijksvenen
De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen in een driehoek met de dorpen Bruinehaar en de Pollen.
Het gebied dankt zijn naam aan de boerenfamilie Engberts. De Engbertsdijksvenen zijn relatief laat verveend. De vervening in Twenterand en omgeving was tot in de 19de eeuw een kleinschalig gebeuren. Men gebruikte het veen voor de eigen behoefte, om kachels mee te stoken. In het begin van de 20ste eeuw werd het vervenen van de Engbertsdijksvenen en omgeving grootschalig aangepakt. Dankzij de aanleg van het Veenkanaal in Westerhaar-Vriezenveensewijk werd het mogelijk om via het water turf af te voeren naar het Overijssels Kanaal. Na vele jaren van zware arbeid werd het gebied weer "teruggegeven" aan de natuur. Hierdoor konden de Engbertsdijksvenen uitgroeien tot een prachtig natuurgebied.
Het gebied bestaat uit 1.000 ha. Een kleine kern veen van ongeveer 17 ha is niet verveend en heeft nog de oorspronkelijke dikte van circa 4 tot 7 m. In Nederland is nog maar 25 ha "levend" hoogveen waarvan 17 ha in de Engbertsdijksvenen. De Engbertsdijksvenen heeft in meerdere opzichten een beschermde status gekregen. Het Staatsnatuurmonument is tevens aangewezen als Natura 2000-gebied. Het is daarmee onderdeel van een Europees netwerk van hoogwaardige natuurgebieden.
Het is een internationaal wetland en het grootste en belangrijkste hoogveengebied van West-Europa. Voor vogelliefhebbers, natuurliefhebbers en voor wandelaars is het een waar eldorado en door de inzet van vele vrijwilligers het best onderzochte faunagebied van Nederland.
alle seizoenen mooi
Het veen heeft in alle seizoenen wat te bieden voor mens en dier. Begin maart ontwaken de heidekikkers bij de eerste warme dagen. Honderden blauwe kikkers, het blijft een gebeurtenis waar men speciaal voor komt.
Maar ook in het latere voorjaar zijn de Engbertsdijksvenen prachtig. Als dan de berken hun frisgroene kleur beginnen te krijgen, is het de tijd voor zangvogels als boompiepers en blauwborsten. Vogelzang van alle kanten. Bloeiend wollegras siert het veen met hun witte wattenbolletjes.
In de zomer zie je boomvalken jagen op de vele libellen.
De herfst is altijd weer spannend: komen er kraanvogels? Het is een bijzondere ervaring om de kraanvogels in de schemer, luid roepend, te zien overvliegen.
De winter betekent rust en ruimte. Sinds een paar jaar is die weidsheid nog beter te beleven. Tientallen hectares berkenbos waarmee het veen aan het dichtgroeien was zijn gekapt. Om het zo open te houden, wordt het nu begraasd door koeien. Dit alles is vanaf de wandelpaden allemaal goed te beleven.
wandelingen
Er zijn twee parkeerplaatsen om een wandeling te beginnen: in het noorden bij Kloosterhaar, aan de zuidkant bij De Pollen. Aan de noordkant komt u langs het uitkijkpunt "De Pluus" met een fenomenaal uitzicht op het veen rondom. De wandelingen vanaf de parkeerplaats Zuid leiden langs velden slangenwortel, een soort aronskelk. U kunt ook even afslaan bij het kijkscherm, om ongezien te genieten van de watervogels.
Let wel even op: een deel van het veen is vanaf 15 maart afgesloten, om broedvogels niet te verstoren.
Veenmuseum "Vriezenveenseveld"
Aan de westkant van het gebied ligt Veenmuseum "Vriezenveenseveld", dat het leven, wonen en werken in het veen uit de periode 1850-1950 in beeld brengt. Het museum kan ook gebruikt worden als startpunt van wandeltochten in de Engbertsdijksvenen.
Een ander startpunt is de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, Dorpsstraat 1A, 7694AA Kloosterhaar.
Contactgegevens
Engbertsdijksvenen
-
Adres
Paterswal
7671 TB Westerhaar-Vriezenveensewijk
voorzieningen
Type
- Natuur
- Natuurhistorie