navigatie overslaan

Nostalgisch fietsrondje bij de Engbertsdijksvenen

Laat je meenemen naar lang vervlogen tijden met een tochtje door het historisch veengebied bij Vriezenveen. Je fietst onderweg onder andere langs het bijzondere natuurgebied de Engbertsdijksvenen ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk en het Veenmuseum Westerhaar.

Deze fietsroute neemt je mee naar vervlogen tijden. Je fietst langs het bijzondere natuurgebied “De Engbertsdijksvenen” ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk in een driehoek met de dorpjes Bruinehaar en De Pollen. Hier bevindt zich het grootst bewaard gebleven stuk aaneengesloten hoogveen in Nederland. Het gebied maakt deel uit van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. In het openlucht museum “Het Veenmuseum” wordt het leven en werken in het veen uitgebeeld aan de hand van authentieke veenhutten. Een nostalgisch ritje met het veentreintje behoort ook tot de mogelijkheden.

De route voert je vanuit Vriezenveen over het “Hazenpad”, stap hier halverwege even af en loop een eindje het veen in over het “Knuppelpad”. Deze houten paden werden vroeger aangelegd om het uitgestrekte veengebied begaanbaar te maken. De weg vervolgend kom je dan langs het kloosterterrein van het Cisterciënzer klooster Groot Galilea (rond 1400) in Sibculo. Van het Klooster zelf is weinig overgebleven, maar de geschiedenis wordt in het Museum “Zichtbaar Verleden” levend gehouden. Fiets door de oude dorpjes Bruinehaar en Langeveen en stop verderop even om een kijkje te nemen bij Blauwe Bessenkwekerij “De Greftenhoeve”. Proef hier een puntje overheerlijke huisgemaakte Blauwe bessenvlaai. In de zomer kun je hier zelf je bessen plukken.

Neem als afsluiter nog even een kijkje in het Historisch Museum Vriezenveen en kom alles te weten over de bijzondere geschiedenis van dit dorp en de vroegere handelsbetrekkingen met Rusland.

Download de route

Contactgegevens

Nostalgisch fietsrondje bij de Engbertsdijksvenen

voorzieningen

Type route

  • Recreatief fietsen

Type

  • Erfgoed
  • Natuur
  • Natuurhistorie