Het Zandstuvebos

140 hectare bos, aanvankelijk spontaan gegroeid op een zandverstuiving. Vroeger hoofdzakelijk naaldbomen, de laatste 20 jaar is het Ov. Landschap bezig de Zandstuve natuurlijker te maken. Door de verscheidenheid in houtsoorten en het aangrenzende landbouw gebied ideaal voor roofvogels.

In twintig jaar tijd heeft het bos van de Zandstuve tussen Den Ham en Vroomshoop een totaal ander aanzien gekregen. Waar Landschap Overijssel de stukken naaldbos uitdunt, schiet de jonge aanplant van vooral de eik uit de grond. Met als gevolg dat het saaie productiebos plaats maakt voor een meer natuurlijk en gevarieerd bos.

De Zandstuve ligt ingeklemd tussen de dorpen Den Ham en Vroomshoop, met aan de noord- en zuidkant intensieve landbouwbedrijven. De mogelijkheden om uit te breiden zijn gering. Het bos is ook niet opgenomen in de ecologische hoofdstructuur (EHS),het aaneengesloten netwerk van kleine en grote natuurgebieden in Nederland dat over vijftien jaar klaar moet zijn.

De Zandstuve is bijzonder door de afwisseling in landschappen, door de afwisseling in houtsoorten, en door de afwisseling van openheid en geslotenheid. Die verscheidenheid maakt dat de Zandstuve een ideaal bos is voor roofvogels als buizerds, haviken,

Honden aangelijnd toegestaan.

openingstijden

Vrije toegang op wegen en paden van zonsopgang tot zonsondergang

Of bekijk de website www.puurtwenterand.nl

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter