navigatie overslaan

Leemansmolen

Aan de Hammerweg in Vriezenveen, schuin achter het NS station, staat de Leemansmolen. In 1862 liet de in Vriezenveen geboren Hendrik Leemans (1821-1906) de Leemansmolen bouwen.

Aan de Hammerweg in Vriezenveen, schuin achter het NS station, staat de Leemansmolen. In 1862 liet de in Vriezenveen geboren Hendrik Leemans (1821-1906) de Leemansmolen bouwen. Vanaf de bouw bleef de molen vier generaties lang in de familie, totdat de molen in 1995 in een Stichting opgenomen werd.

Na diverse restauraties in de 60’er, 70’er en 90’er jaren draait de Leemansmolen sinds 1998 weer regelmatig en wordt het graan tot meel gemalen. Niet meer beroepsmatig, maar op vrijwillige basis, door de molenaars van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Bewonder en verwonder

Kom binnen in de molen en beklim de eerste trap naar de 3 meter hoge stelling (het 'balkon' rondom de molen). Bewonder het fraaie uitzicht en verwonder je over de enorme wieken, het kruirad en de 'staart' van de molen.

Molengeluiden en -geuren

Je hoort en ruikt de molen. De draaiende wieken suizen in de wind. Als er gemalen wordt, hoor je het 'zingen' van de langs elkaar wrijvende molenstenen. Je ruikt het vers gemalen gerstemeel.

Bezoekers van harte welkom

Elke zaterdagmorgen zijn de vrijwillige molenaars in de molen aanwezig. En zodra er genoeg wind is, draaien de wieken. De molenaars laten je graag de molen zien en vertellen je hoe de molen werkt. Zij weten ook (bijna) alles van de geschiedenis van deze korenmolen.

Groepen zijn op afspraak van harte welkom. De vrijwillig molenaars leiden je graag rond op de molen. De rondleidingen zijn gratis, maar een gift voor het molenonderhoud is altijd welkom.

Organisator/Management: Stichting Leemansmolen Contactpersoon: Hanneke Wessels-Hoff Telnr.: 0546-561496 E-mail: info@leemansmolen.nl

Contactgegevens

Leemansmolen

voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Er is een trap aanwezig