navigatie overslaan

Circulair Twenterand: herbeleven van voedsel door streekgebonden producten

  • 3 minuten leestijd
  • 1694 x bekeken

Gemeente Twenterand biedt een enorme diversiteit aan agrarisch gerelateerde bedrijven. Om
samen op weg te gaan naar een toekomstbestendige landbouw hebben C.A.V. Den Ham, VKON en
de Gemeente Twenterand de handen ineen geslagen en is ‘Circulair Twenterand’ ontstaan. Een
icoonproject om de haalbaarheid van regionale en circulaire landbouw te ontdekken en om Twente
beter op de kaart te zetten.

Samen met de keten ontdekken hoe een lokale en regionale kringloop efficiënt ingericht kan worden, dat is waar het om draait. Met het project ‘Circulair Twenterand’ wordt de haalbaarheid geïnventariseerd voor het opzetten van een samenwerkingsverband van verschillende ondernemers in de Agro & Food sector in de gemeente Twenterand. Deze ondernemers willen samen op weg naar een toekomstbestendige landbouw met een (her)beleving van voedselproductie, waarbij de producten grotendeels met grondstoffen uit de streek geproduceerd zijn. Op deze manier wordt een ketenbreed inzicht verkregen in de aanwezigheid, behoefte, kansen en wensen voor een breed assortiment aan Twenterandse circulaire streekproducten. Het consortium wil hiermee aanhaken op de trend dat de consument steeds bewuster en gezonder wil eten, maar zich ook wil verdiepen in de herkomst en duurzaamheid van zijn eten.

Doordat het systeem zeer transparant gemaakt wordt, is er de mogelijkheid om met de consument in gesprek te gaan. Hierdoor krijgt de consument inzicht in de productie van voedsel, wordt er gesproken over de criteria die zij belangrijk vindt bij de productie van voedsel en om de trots en passie die hiermee gepaard gaan, uit te dragen. Hierdoor kunnen de producten nog beter afgestemd worden op de wensen van de consument, en kan er (nog) meer toegevoegde waarde gecreëerd worden.

Dit project wordt getrokken door C.A.V. Den Ham, een zelfstandige mengvoederproducent en in eigendom van de gezamenlijke boerenleden. Naast C.A.V. Den Ham zijn VKON, Gemeente Twenterand en Provincie Overijssel betrokken bij dit project. Binnen het uitvoerende projectteam zijn Gastvrij Twenterand en twee primaire bedrijven aanwezig.

Oproep aan streekproduct producenten en/of verkopers Om dit project tot een groot succes te maken willen we graag inventariseren wie producenten en/of verkopers van Twenterandse streekproducten zijn of dit zouden willen worden. Wilt u meedenken? Stuur dan een e-mail naar info@vkon.nl of neem persoonlijk contact op met één van de projectteamleden.

Op de foto: V.l.n.r. Doriet Veenendaal (VKON), Marije Thybaut (VKON), Henri Ekkel (CAV),Wilfred ten Brinke (CAV), Martha van Abbema (Wethouder Gemeente Twenterand) © VKON

Wat vind je van de informatie op deze pagina?