Vier de vrijheid, fiets de vrijheid: Liberation Fietsroute(s)

  • 3 minuten leestijd
  • 968 x bekeken

De luistersteen aan de Slenke in Den Ham is onderdeel van de Liberation Route Europa. Deze Liberation Route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in de jaren 1944 en 1945.

De route begint in Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. In het zuiden van ons land zijn al een flink aantal luisterstenen geplaatst. De route is gemarkeerd met luisterplekken in de vorm van een veldkei met plaquette met daarop een tekst. Deze tekst geeft in het kort weer wat er gebeurd is in de nabije omgeving.

Luisterpunt Den Ham

Voor het luisterpunt Twenterand is de keuze gevallen op het gebeuren aan de Slenke enkele dagen na de bevrijding van Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham. Het betreft hier het treffen op maandag 9 april tussen zwaarbewapende Duitse militairen die vanaf de Archemerbrug kwamen en Canadese tanks die optrokken vanaf de Ommerweg. De boerenerven aan het begin van de Slenke vormden het strijdtoneel. De Duitsers verschansten zich in de boerderijen, maar een drietal boerderijen en een schuur werden in brand geschoten en de Duitsers werden tot overgave gedwongen. Helaas werd mevrouw Bartels-Pastink door een kogel geraakt en overleed. Ze had dekking gezocht in een aardappelkuil en keek over de rand of de kust veilig was om het vee uit de brandende boerderij te bevrijden. Ook een Duitse soldaat sneuvelde toen hij een Canadese tank onschadelijk wilde maken met een pantservuist.

Bij de woning Slenke 3 werd op de driesprong bij de paddenstoel een luistersteen geplaatst, ongeveer 400 meter achter het zwembad De Groene Jager. Bij deze luistersteen kan men via app en telefoon kennis nemen van verhalen en foto’s van het gebeurde.

Overijsselse Liberation Fietsroutes en Autoroute

In Overijssel zijn 4 fietsroutes en 1 autoroute ontwikkeld die je langs de luisterplekken leiden. Deze luisterplekken vind je in de regio’s Salland en Twente. Je volgt de bewegwijzering van het fietsknooppuntensysteem. Die leiden je niet alleen langs de luisterplekken, maar ook langs andere bezienswaardigheden die gerelateerd zijn aan de bevrijding van Salland en Twente zoals oorlogsmonumenten, begraafplaatsen en musea.

De vier fietsroutes zijn:
- Fietsroute 1: Deventer-Olst-Wijhe (60 kilometer)
- Fietsroute 2: Raalte – Wijhe (55 kilometer)
- Fietsroute 3: Hellendoorn – Rijssen-Holten (45 kilometer)
- Fietsroute 4: Wierden-Twenterand-Hellendoorn (75 kilometer)

Wil je liever met de auto langs alle luisterplekken? Dit kan, want er is een autoroute uitgezet door Salland en Twente. De autoroute is 230 kilometer lang en leidt je langs alle luisterplekken en overige bezienswaardigheden.

Ontdek hier de fietsroute Liberation West Twente

Wat vind je van de informatie op deze pagina?