Uit-tips!

Het Veenmuseum is weer geopend voor bezoek! Beleef de geschiedenis van het veen...

Geschreven door

Marleen

Leestijd 2 minuten 611 x bekeken

Veen, turfsteken en het leven van veenarbeiders. Ontdek het in het Veenmuseum Vriezenveenseveld! Het Veenmuseum is een bijzonder museum. Je kunt hier door het veengebied lopen en de kleine boerderijen en werkplekken van vroeger bewonderen. In de expositiehal wordt uitleg gegeven over het ontstaan van veen.

Ook is het spoor dat ooit gebruikt werd voor het vervoer van turven te bezichtigen. Ga mee met het treintje en laat je meevoeren door het Veenmuseum. Onderweg zijn authentieke plaggenhutten te zien.

Bekijk de vernieuwde expositieruimte

Met steun van diverse partijen heeft het Veenmuseum het afgelopen half jaar er alles aan gedaan om het binnengedeelte net zo aantrekkelijk en leerzaam te maken als het buitengedeelte.

Aan de hand van een logische en educatieve route wandel je van het huidige hoogveengebied, de Engbertsdijksvenen, terug in de tijd. Je leert over het ontstaan van het veen, over de arbeiders en hun omstandigheden, het zware werk in het ‘veld’ om te eindigen bij de nabije toekomst van het gebied en haar bewoners. Een aanrader is om deze ronde te maken onder begeleiding van een van de ervaren rondleiders, zij nemen je graag mee in de mooiste verhalen van vroeger.

De vernieuwde expositieruimte
De vernieuwde expositieruimte

Bekijken en beleven!

Nog maar honderdvijftig jaar geleden zag deze streek er heel anders uit. Voor zover het oog reikte was het een grote vlakte met hoogveen. In originele veentreintjes kunnen de bezoekers vervolgens over het buitenterrein gereden worden. Het treintje heeft diverse tussenstops. Zo kun je de ingerichte veenhutten, de typerende oude Vriezenveense boerderij en het winkeltje bezichtigen. In het winkeltje vind je ook een gelagkamer, waar vroeger de lonen werden uitbetaald en voor een deel in vloeibare vorm werd omgezet.

Het veenmuseum is een uitgelezen plaats om even een pauze in te lassen tijdens je fietstocht. Strijk neer op het mooie terras voor een kop koffie of thee en een rondleiding. Dan kun je gelijk je elektrische fiets opladen om daarna je weg weer te vervolgen.

Bekijk de veenhutten van dichtbij
Bekijk de veenhutten van dichtbij

Graag even reserveren

Graag vooraf reserveren via telefoon 06-12496180 of info@veenmuseum.nl, het veenmuseum heeft namelijk tijdelijk een maximum van 30 personen tegelijk ingesteld i.v.m. COVID-19. Dit voorkomt mogelijk teleurstellingen dat je niet direct het terrein op kunt.

Meer verhalen uit Twenterand

 1. Film Twenterand

  Geschreven door Lisette
 2. 24 uur op pad met

  Mathias neemt je mee door Vriezenveen en natuurgebied Engbertsdijksvenen

  Geschreven door Mathias
 3. Audiowandeling codename Zipper

  Geschreven door Lisette
 4. Circulair Twenterand: herbeleven van voedsel door streekgebonden producten

Tip je vrienden

facebook twitter