Food

Ontdek onze (h)eerlijkste streekproducten!

Geschreven door

Marleen

Leestijd 4 minuten 906 x bekeken

Maak een smakelijk rondje door Twenterand en laat je verrassen door al het lekkers in de regio.

De Tappenmars

De Tappenmars is een wijngaard en wijnmakerij in Den Ham, gelegen op de grens van het Vechtdal en Twente. De eerste wijnstokken werden hier in 2005 geplant, inmiddels is de wijngaard 3,2 hectare groot. Druiven genoeg! In de in 2011 nieuw gebouwde wijnkelder worden druiven en andere fruitsoorten verwerkt tot verschillende soorten wijn: witte, rosé en rode wijn. Benieuwd? Eigenaren Rikus Poel en Tineke de Vries ontvangen je graag voor een wijnproeverij. In de nieuwe wijnkelder bevindt zich naast een proeflokaal ook een streekwinkel, deze is elke vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 16:00 uur. Hier vind je naast de Tappenmars wijnen en het Blonde d’Aquitaine vlees een aantal ambachtelijke producten. Onder andere: speciaal bieren, appelstroop, bessenjam, honing en mosterd.

www.tappenmars.nl

Berghoeve brouwerij

Berghoeve Brouwerij is een jonge brouwerij in Den Ham, opgericht op 1 januari 2010. Met het doel prachtige,(h)eerlijke bieren te brouwen en om deze vol trots te delen. De Berghoeve Brouwerij onderscheidt zich door zich te richten op de extremere speciaalbieren. Dit natuurlijk naast de standaard speciaalbieren zoals bv. dubbel, tripel of witbier. Bier is om van te genieten en over het brouwen kunnen ze uren vertellen.

Naast het brouwen van smaakvolle bieren is het mogelijk om het proces van deze brouwerij te bekijken op de prachtige locatie in de Twentse omgeving. Bij deze rondleiding wordt je op de hoogte gebracht hoe het brouwproces in zijn werk gaat in volle enthousiasme van de brouwers. Op het boerenerf is er ook de mogelijkheid om de rondleiding af te sluiten met een heerlijke bierproeverij waar verschillende soorten speciaalbieren aan je worden voorgesteld. De Berghoeve brouwerij is de bezoeken van maandag t/m zaterdag.

www.berghoevebrouwerij.nl

Proef de lekkerste speciaalbieren
Proef de lekkerste speciaalbieren

De Greftenhoeve

Ze zijn gezond, sterk en houdbaar, maar vooral lekker. De blauwe bessen van De Greftenhoeve worden jaarlijks door vele mensen geplukt. Op het zelfplukland pluk je de heerlijkste blauwe bessen tijdens het seizoen. Maar je kunt ze natuurlijk ook geplukt kopen in de sfeervolle boerenwinkel. Daarnaast kun je ook andere soorten kleinfruit plukken, zoals bramen en rode- en zwarte bessen. En als je even een pauze wilt inlassen tijdens het plukken, kun je gezellig een kopje koffie of thee met blauwe bessen vlaai nemen in de tuin onder de oude eikenbomen of in de hooischuur.

Op de website vind je heerlijke recepten om zelf te maken, zoals die van de American Pancakes met fruitsalade. Tijdens het seizoen 15 juni t/m 15 september is De Greftenhoeve maandag t/m zaterdag geopend, van 9.00 tot 17.00 uur.

www.greftenhoeve.nl

Pluk zelf blauwe bessen
Pluk zelf blauwe bessen

Kalkwijck Distillers

Een single estate distillery, dat maakt Kalkwijck Distillers uniek. Op de landerijen rondom de distilleerderij worden granen verbouwd die de basis vormen voor onze alcohol. Door het hele proces van korrel tot fles te beheersen kunnen zij op authentieke wijze hoogwaardige dranken stoken met al het goede van het platteland.

In 2009 is de boerderij uitgebreid met een distilleerderij. Met de eigen gewassen wordt op authentieke manier hoogwaardige alcohol gestookt, een bijzonder ambacht in Nederland. Op basis van deze alcohol worden prijswinnende sterke dranken geproduceerd, van likeuren tot jenevers en whisky. Bezoek de ambachtelijke distilleerderij en proef de sfeer van het stoken. De distillateur legt je graag de weg van korrel tot borrel uit. De distilleerderij is geopend van woensdag t/m zaterdag.

www.kalkwijckdistillers.nl

Ontdek de lekkerste likeuren en whisky
Ontdek de lekkerste likeuren en whisky

Bakkerij Schipper

Bakkerij Schipper bakt op de Johanneshoeve in Westerhaar de echte Twentse Krentenwegge naar oud recept. Het woord wegge in krentenwegge komt van het word wig. Een wig is een specifieke vorm: spitsvormig. Tegenwoordig kennen we deze vorm nog bij een kerststol. In vroeger jaren ook bij een Twentse krentenwegge.

De tegenwoordige vorm van een plak krentenwegge is rechthoekig. In tegenstelling tot een normaal brood, deze is conisch omdat die tijdens het rijzen omhoog gaat. Op de Johanneshoeve bakken zij vooral krentenwegge’s van 1 kg. Daarna volgen de gewichten 2 en 3 kg.

Op bestelling maken ziij grotere geboorte wegges of stellen ze een lekker pakket samen. Een streekpakket valt bij iedereen in de smaak!

www.bakkerijschippers.nl

Krentenwegge volgens oud recept
Krentenwegge volgens oud recept

Paardenmelkerij Sand

In de landelijke omgeving van het Twentse plaatsje Harbrinkhoek verzorgt de Familie Sand al vele jaren met liefde en toewijding hun Haflingers. Dit paardenras, dat van oorsprong stamt uit de Tiroler Alpen, staat bekend om zijn sterke gestel, weerstand en karakter. Daar wordt gewerkt aan een belangrijk en gezond natuurproduct, namelijk paardenmelk. De paarden die de melk produceren, worden het hele jaar door verwend op de boerderij.

Paardenmelkerij Sand bied ook excursies aan waarin ze graag uitleg geven over het bedrijf. Ook wordt je over het bedrijf rondgeleid. Alles is gelijkvloers en rolstoel/bed vriendelijk. Zowel voor grote als kleine groepen bieden ze verschillende arrangementen aan!

www.paardenmelkerij.nl

Proef paardenmelk
Proef paardenmelk

Meer verhalen uit Twenterand

 1. Audiowandeling codename Zipper

  Geschreven door Lisette
 2. Circulair Twenterand: herbeleven van voedsel door streekgebonden producten

 3. Doe tips

  Memory Route Vroomshoop

  Geschreven door Lisette
 4. Opening toeristisch seizoen 2021

  Geschreven door Lisette

Tip je vrienden

facebook twitter