Liberation Route Fietsroutes en autoroute Salland & West-Twente

Zaterdag 8 april is het routeboekjes langs de luisterplekken en andere oorlogsmonumenten in Salland en West-Twente gepresenteerd. Dit boekje omvat niet alleen de beschrijving van de routes, maar bevat ook de indrukwekkende persoonlijke verhalen rondom de bevrijding van deze regio. Ook in Twenterand loopt een fiets- en autoroute langs diverse oorlogsmonumenten en worden bijzondere verhalen opgetekend. Verkrijgbaar bij Twenterand Tourist Info voor € 4,50.

Met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de bevrijding door de geallieerden, brengt de Liberation Route Europe deze ingrijpende geschiedenis weer dicht bij de mensen. Een deelproject is de Liberation Route in Salland en Twente dat enkele van deze ontroerende en indrukwekkende verhalen uit de regio’s Salland en Twente op locatie ’beleefbaar maakt’. Dit project startte in 2015 toen in zeven gemeenten (Hellendoorn, Rijssen-Holten, Raalte, Deventer, Twenterand, Olst-Wijhe en Wierden) in Salland en West-Twente op zeven locaties luisterplekken zijn gerealiseerd.

Na het realiseren van de zeven luisterplekken heeft de projectgroep Liberation Route Salland en Twente aan Marketing Oost de opdracht gegeven om producten te ontwikkelen rondom deze luisterplekken om zo meer aandacht te geven aan de Liberation Route in deze regio’s. Het eerste resultaat zijn vier fietsroutes en één autoroute. Deze routes leiden niet alleen langs de luisterplekken, maar ook langs andere herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen, historische locaties en musea. Deze zijn gebundeld in een mooi boekje. Het routeboekje is voorzien van de verhalen van de luisterplekken en andere indrukwekkende persoonlijke verhalen rondom de bevrijding van Salland en Twente. Dankzij deze routes kan men nu op een actieve wijze kennis nemen van de bevrijding door de geallieerden en van enkele lokale ingrijpende gebeurtenissen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Het routeboekje met 4 fietsroutes en een autoroute is verkrijgbaar voor € 4,50 bij Twenterand Tourist Info, Grotestraat 4 te Den Ham.