navigatie overslaan

Oudheidkamer/Streekmuseum Middendorpshuis

Het Middendorps Huis is een beeldbepalend gebouw in het centrum van Den Ham met een Schitterende verzameling gebruiksvoorwerpen, foto's enz. Vervlogen tijden herleven.

Streekmuseum het Middendorps Huis

Het Middendorps Huis is een beeldbepalend gebouw in het centrum van Den Ham. Eeuwenlang heeft het een horecafunctie vervuld, waarschijnlijk al vanaf de 16e eeuw. In 1833 koopt de blauwverver Adolf Middendorp de herberg, die op dat moment “De Gouden Leeuw” heet. Hij richt het in als hotel. In 1842 legt een enorme brand een groot deel van het centrum van Den Ham in de as. Maar hotel “Middendorp” wordt herbouwd. Na de tweede wereldoorlog diende het pand als dependance van het gemeentehuis en vanaf 1970 is de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop er gevestigd.

De vereniging heeft er een permanente expositie ingericht. Ze geeft een indruk van het leven, wonen en werken in het gebied van de voormalige gemeente Den Ham vanaf het midden van de 19e eeuw, aan de hand van 17 beknopte presentaties en themapanelen. Het Middendorps Huis is te bezoeken tijdens de openingsuren van het TTI dat ook gehuisvest is in dit gebouw.

Historisch Archief De vereniging heeft veel materiaal over de historie van Den Ham en Vroomshoop verzameld. Niet alleen gebruiksvoorwerpen maar ook andere informatie zoals b.v. doopboeken, trouw- en begraafboeken, register rijksveldwacht (1884-1900), handelingen kerkenraad Herv. Kerk Den Ham (19e eeuw). Deze bronnen zijn verzameld in het archief “De Krulsmid” Dorpsstraat 54. Geopend: 1e maandag van de maand (m.u.v.) juli en augustus) van 10.00 - 12.00 uur en 13.30 - 16.30 uur. Ook te bezoeken op afspraak. www.okv-den-ham-vroomshoop.nl

DE EXPOSITIE Den Ham en Vroomshoop vormen tot 2001 de Gemeente Den Ham. Het zijn twee dorpen met een heel verschillende geschiedenis en daardoor een geheel verschillend karakter. Den Ham heeft een hoge ouderdom, is typisch agrarisch en ligt op zandgrond. Vroomshoop is veel jonger, ontstaan uit het veen en meer geïndustrialiseerd. Lange tijd vormt Den Ham het belangrijkste centrum van de gemeente. Met de opkomst van Vroomshoop na het midden van de 19de eeuw wordt de sociale en economische centrumfunctie van Den Ham meer en meer overgenomen door dit veel jongere dorp.

DE THEMA'S De Oudheidkundige Vereniging heeft het verhaal van deze – en andere – ontwikkelingen ondergebracht in de volgende thema’s:

 1. TWENTERAND
 2. DEN HAM OP ZAND
 3. VROOMSHOOP OP VEEN
 4. HET MIDDENDORPSHUIS
 5. HET WEEFGETOUW
 6. TEXTIEL
 7. DE KAFMOLEN
 8. DE MELKFABRIEK
 9. LANDBOUW EN VEETEELT
 10. DE HONINGPERS
 11. OVERHEID
 12. ALS ‘T MOET
 13. VERVENING
 14. VEENARBEID
 15. DE KERK VAN DEN HAM
 16. SPEELGOED
 17. AMBACHT EN NIJVERHEID

Voorts biedt de vaste expositie werk van het kunstenaarsechtpaar Berry en Jannie Brugman – De Vries.

Bereikbaarheid: borden centrum volgen

Contactgegevens

Oudheidkamer/Streekmuseum Middendorpshuis

voorzieningen

Type

 • Archeologie & historie
 • Cultuur
 • Cultuurhistorie
 • Erfgoed
 • Volkenkunde

Toegankelijkheid

 • Drempelvrij
 • Elektrische rolstoeltoegankelijk
 • Invalidentoilet
 • Lift
 • Rolstoeltoegankelijk

Wifi

 • Gratis Wifi