navigatie overslaan
Doe tips

10 december: Wolven, Heksen en (Bij)geloof op de Hammer Brink

  • Geschreven door Corine
  • 3 minuten leestijd
  • 467 x bekeken

DEN HAM – Bezoekers van het Historisch Schouwspel, dat zaterdag 10 december in Brinkdorp Den Ham wordt gehouden, kunnen dit jaar alleen via de entree aan de Brinkstraat naar binnen. “De keuze voor één ingang hebben we gemaakt, om de mensen nog meer in het verhaal te betrekken”, zegt de organisatie. “Koud binnen, krijg je een totaalbeleving dat je in het jaar 1678 bent beland. Ons thema over Wolven, Heksen en (Bij)geloof begint direct.”

Eén ingang bij Historisch Schouwspel voor “totaalbeleving”

De bezoekers worden zaterdag 10 december hartelijk ontvangen. “Hoe precies, dat mag men zelf gaan beleven”, zegt de organisatie. “Feit is wel dat men zo van 2022 overstapt in het jaar 1678. Men komt in een tijd, waarin ook in Den Ham onverklaarbare dingen gebeurden: striekerieje, geneeskrachtige kunsten, heydenen èn… donderpreken.” Zo’n 150 acteurs en muzikanten nemen alle bezoekers mee naar de tijd van Wolven, Heksen en (Bij)geloof. Nieuw dit jaar is dat er een looproute met plattegrond is uitgezet, zodat bezoekers automatisch langs alle scènes komen en het verhaal goed kunnen volgen. Vandaar dus één ingang aan de Brinkstraat. De “vroegere” ingangen vanaf de Grotestraat en de Voorstraat/Brink zijn gesloten.

Heks of kruidenvrouw

In 1678 leefden de inwoners van Den Ham in een roerige tijd, waarin natuurgeneeskunst en toverij niet ongewoon waren. In het Brinkdorp was er het kruidenvrouwtje Swaene Leefers, die druk was met hoefijzers, konijnenpoten en amuletten. Over haar wordt in de analen geschreven door de Schout van Den Ham:

“Op zekere dag kwam Derck Lamberts uit het veld met een lelijke wond aan een van zijn benen. Wat de gewone gang van zaken was in het dorp weten we niet, maar hij vervoegde zich bij Leeferts Swaene. Zij zal wel bekend gestaan hebben om haar geneeskrachtige kunsten. Daar gekomen ging hij op een tafel of bed liggen en Swaene Leeferts streek langdurig aan één stuk ‘al grommende met de mond’ om het been, verscheijdene krujsen slaand. Een ‘striekert’ dus. De schout van Ommen en Den Ham vond het verstandig om wat verklaringen af te nemen van omwonenden. Niet om nu op verbranding aan te sturen, maar toch. Misschien waren wat dorpelingen enigszins verontrust of, zoals het zo vaak ging, waren er nog rekeningen te vereffenen.”

Was Swaene een heks? Dat wordt duidelijk als ze door haar mede-dorpsbewoners naar de “De Waegh” wordt gesleept. En wie dat wil, kan zichzelf ook nog even laten wegen.

De sfeer van 350 jaar geleden

Deze en nog veel meer verhalen uit de geschiedenis van Den Ham geleden, worden op zaterdag 10 december verbeeld tijdens het Historisch Schouwspel. De Brink in het centrum van Den Ham ademt tussen 13.00 en 20.00 uur de sfeer van 350 jaar geleden. Allerlei historische figuren en beroepen worden gespeeld en uitgebeeld door Hammenaren, waarvan sommigen letterlijk hun eigen voorvader zijn.

Kosten

De entree bedraagt 7,50 euro per persoon. Kinderen tot 16 jaar kunnen gratis naar binnen. Als extra service voor de bezoekers is het dit jaar mogelijk om de entreeprijs met de pinpas te betalen.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Corine

Marketingmedewerker Gastvrij Twenterand