Ommetje Het Veenschap
-
TypeWandelen
-
Afstand6,0 km
-
Duur1:31
-
Verbrande calorieen724 kcal
-
Knooppunten23
-
Locaties4
Het Veenschap ligt in een prachtig verveningslandschap dat in de zestiger jaren opnieuw is verkaveld. De route voert je langs de ruilverkavelingsboerderijen en het Veenmuseum waar de veenhistorie levend wordt gehouden.
Startpunt
Startpunt: De Johanneshoeve Dalweg 39, Westerhaar-Vriezenveensewijk.
-
Startpunt
-
De Johanneshoeve
De Johanneshoeve
Slapen in een B&B op de voormalige boerderij, vergaderen in een ontspannen omgeving of een feest op een luxe locatie? Alles is mogelijk. We bakken ook heerlijke krentenwegge volgens oud familie recept, brouwen ons eigen Scheepsrecht bier en verkopen Twentse streekproducten in de boerderijwinkel.
-
Veenschap
Veenschap
Tussen 1850 en 1970 werd in dit deel van Overijssel op grote schaal turf afgestoken voor eigen gebruik. Op de afgegraven veengronden begonnen boeren hun agrarische activiteiten volgens het bestaande Vriezenveense verkavelingspatroon.
Nog altijd zijn die verkavelingspatronen te herkennen in en rond dit unieke gebied: lange smalle akkers, die zich soms over kilometers uitstrekten.
-
Wandelknooppunt C41
-
Wandelknooppunt C74
-
Achter'n Daarden Laidik
Achter'n Daarden Laidik
Bekijk het korte filmpje over Achter'n Daarden Laidik
Filmpje
-
Katerjanspad
Katerjanspad
Aan de rand van de Engbertsdijksvenen verbleef tot ongeveer 1980 de heer Van der Heide, genaamd Katerjans. Hij woonde daar alleen in een bescheiden hut, had weinig contact met andere burgers en leefde vooral van wat de Engbertsdijksvenen hem bood. Katerjans stond bekend als kruidenkundige.
-
Engbertsdijkvenen
Engbertsdijkvenen
De Engbertsdijksvenen is een rijksnatuurmonument en wordt gerekend tot de internationale ‘wetlands’. Het reservaat beschikt over een grote afwisseling van droog en nat terrein, van meer of minder vergraven veen en landbouwgronden. Het is het laatste restant van een uitgestrekt hoogveengebied.
-
Wandelknooppunt H50
-
Wandelknooppunt H75
-
Ruilverkavering
Ruilverkaveling
De grootschalige ruilverkaveling in de jaren 1955 - 1969 veranderde het aanzien van het buitengebied ingrijpend. De karakteristieke smalle stroken landbouwgrond vanuit de boerderijen langs de dorpsstraat maakten plaats voor grote kavels.
-
Wandelknooppunt C76
-
Verbindingsleiding/knuppelpad
Het knuppelpad
Bij de aanvang van de ruilverkavelingen werd de Verbindingsleiding gegraven, zodat het natte voormalige veengebied kon worden ontwaterd. Aan de kant van het dorp Vriezenveen is nog heel goed het oude kavelpatroon te zien. Begin deze eeuw is een loopbrug aangelegd die aansluit op het Knuppelpad.
-
Wandelknooppunt C67
-
Het Veenmuseum
Veenhuisje
Leven en werken in het veen uitgebeeld aan de hand van authentieke veenhutten, maquette, landkaarten en expositiemateriaal. In een origineel veentreintje rijd je over het terrein.
-
Wandelknooppunt C79
-
Wandelknooppunt C78
-
Wandelknooppunt C77