Rustpunt de Balkenbelt

Ons rustpunt is gelegen in de buurtschap Bruinehaar, omgeven door prachtige natuur met een heideveld en de Engbertsdijkvenen.

Dit gebied is ontstaan door het smeltende ijs en heeft smeltwaterruggen en dekzandruggen ontwikkeld. Deze boerderij is gebouwd op een dekzandrug , een hooggelegen zandrug welke bestaat uit schier geel zand met daaroverheen ongeveer twintig centimeter teelaarde.

In de periode 1938-1940 is het Gravenveen ontgonnen met behulp van de Nederlandse Heidemaatschappij en zijn er 4 identieke boerderijen, type Wieringermeer, naar ontwerpen van de architect Timmerman, gebouwd aan de Gravenlandweg 7, 17, 25 en 33 die deel uitmaakten van dit project.

De 4 bewoners van deze kop/romp boerderijen bewerkten alle 4 een deel van de ontgonnen landbouwgrond. De vorm van de boerderij was noodzakelijk in verband met de jaarlijkse graanoogst. In 1962 is in deze boerderij een graansilo gebouwd. Deze graansilo is ontwikkeld op de landbouwuniversiteit van Wageningen, genaamd “Cascade”. De functie van deze graansilo was hoofdzakelijk opslag tevens kon ook een deel van de oogst gedroogd worden met een ingebouwde door diesel olie gevoede graandrogerij. Tegenwoordig is de boerderij niet meer in gebruik als graanboerderij.

Ons rustpunt is gesitueerd in een eikenhouten gebintwerkje met een gepotdekselde gevel bekleding. Naast het rustpunt liggen een groot aantal granieten zwerfkeien. Deze zijn tijdens en na het ontginnen aan de oppervlakte gekomen . Tegenover het rustpunt bevindt zich nog een oud weeghokje, welke in dienst stond van de graanoogst.

Een heerlijk plekje om even uit te rusten en te genieten van een heerlijk kopje koffie of thee en te genieten van het mooie uitzicht over de Twentse weilanden en landbouwgronden.

Rustpunt De Balkenbelt is vanaf 1 april tot 31 oktober in principe dagelijks overdag geopend. Het is gesitueerd aan de Gravenlandweg 25 in Bruinehaar, voor de inrit staat een bordje met het bekende ‘Rustpunt-logo’ zodat mensen weten dat ze hier terecht kunnen.

Wij verheugen ons op uw komst.

Graag tot ziens, Hans en Hilde

Contactgegevens

Rustpunt de Balkenbelt