navigatie overslaan

Liberationroute

De Liberation Route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in de jaren 1944 en 1945. De route begint in Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn.

Deze gebieden speelden aan het einde van WOII een hoofdrol op het wereldtoneel. Liberation Route Europe volgt de voetsporen van onze bevrijders en verbindt de mijlpalen van ons gedeelde verleden met het heden. Ga mee op reis door de moderne geschiedenis van Europa in de wetenschap dat wat we vandaag doen, het verschil maakt. Meer over de Liberation Route Europe vind je op: www.liberationroute.nl.

Luisterplekken

Op 7 locaties in Salland en Twente liggen zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de tijdens de bevrijding van Salland en Twente in 1945.

De verhalen van die plekken kun je beluisteren via telefoonnummer 0900-5423728 of via www.liberationroute.nl. Elke veldkei heeft een QR-code die met een smartphone te scannen is waarmee je ook het verhaal kunt luisteren.

Twenterand

Voor het luisterpunt Twenterand is de keuze gevallen op het gebeuren aan de Slenke enkele dagen na de bevrijding van Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham. Het betreft hier het treffen op maandag 9 april tussen zwaarbewapende Duitse militairen die vanaf de Archemerbrug kwamen en Canadese tanks die optrokken vanaf de Ommerweg.
De boerenerven aan het begin van de Slenke vormden het strijdtoneel. De Duitsers verschansten zich in de boerderijen, maar een drietal boerderijen en een schuur werden in brand geschoten en de Duitsers werden tot overgave gedwongen. Helaas werd mevrouw Bartels-Pastink door een kogel geraakt en overleed. Ze had dekking gezocht in een aardappelkuil en keek over de rand of de kust veilig was om het vee uit de brandende boerderij te bevrijden. Ook een Duitse soldaat sneuvelde toen hij een Canadese tank onschadelijk wilde maken met een pantservuist.

Den Ham

Bij de woning Slenke 3 is op de driesprong bij de paddenstoel de luistersteen geplaatst, ongeveer 400 meter achter het zwembad De Groene Jager. Bij deze luistersteen kan men via app en telefoon kennis nemen van verhalen en foto’s van het gebeurde. Verder wordt er gewerkt aan mogelijkheden om op deze plek te worden doorverwezen naar andere aan de Tweede Wereldoorlog gerelateerde plaatsen in de gemeente Twenterand.

Liberation Route app

Onderweg alle informatie van de Liberation Route Europe op je smartphone? Download dan de Liberation Route Europe app! De app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën en nog veel meer, inclusief historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes.

route info

voorzieningen

Type route

  • Wandelroute

Type

  • Erfgoed