navigatie overslaan
Theater

Straattheater met smokkelaarsverhalen van Rooi’n Jan en Kaal’n Mannes

Op zaterdag 9 december vindt de volgende editie plaats van het Historisch Schouwspel in Brinkdorp Den Ham. Centraal staat het jaar 1826 als menig Hammenaar door de armoede een zakcentje bijverdiend met illegaal smokkelen.

+ 1 foto's

“Wie echt wil weten hoe het zit, kan in Herberg de Groene Klok gaan zitten. Je krijgt dan van dichtbij een kijkje in het huis van Rooi’n Jan en Kaal’n Mannes. Zij nemen je mee dwars door het grote moeras” vertelt regisseur Annely Noeverman. “Als bezoeker moet dit keer je echt oppassen dat je niet mede-plichtig wordt. Al in de wachtrij heb je last van de smokkerlaars, die van alles in jouw jaszak stoppen.”

Den Ham 1826: grensdorp met veel kroegen en herbergen in zompig moerasgebied. Een strenge kille winter, weinig werk en grote armoede. Rooi’n Jan, Kaal’n Mannes en heel veel Hammenaren weten er wel raad mee: ze smokkelen zout, suiker en tabak om een zakcentje bij te verdienen. ’s Nachts trekken ze erop uit. Met volop risico’s om verraden te worden. Dan was je “blij” met alleen een pak slaag van de veldwachter. Want op andere momenten worden ook gevangenisstraffen uitgedeeld. Menig Hammenaar moest in Zwolle op het schavot te pronk staan en ging vervolgens jaren achter de tralies.

Wildwest op klomp’n

Het Hammer Historisch Schouwspel op 9 december is een straattheaterbeleving. “Bijna honderd inwoners kruipen in de huid van hun voorvaderen”, vertelt Annely Noeverman over het spel. “Bezoekers stappen in de tijdmachine naar 1826. Toen leek het wel wildwest op klomp’n in het Brinkdorp, met smokkelaars, commiezen, veldwachters, bedelvolk en andere armoedzaaiers. Bezoekers kunnen het zelf ervaren tussen levensecht straattheater, eeuwenoude ambachten en een gezellig wintermarkt.” Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een boeiend Historisch Schouwspel op 9 december tussen 13.00 en 20.00 uur.

Wanneer

-